Opname of dagtherapie in ons Psychiatrisch ziekenhuis
Ons Psychiatrisch Ziekenhuis richt zich naar volwassenen (vanaf 18 jaar) en ouderen met diverse acute of chronische psychiatrische aandoeningen. We bieden intensieve, specialistische behandeling, steeds vertrekkend vanuit een herstelondersteunende visie.
Er is een aanbod voor diverse doelgroepen in de vorm van residentieel verblijf (opname) of ambulante hulpverlening (dagtherapie). In ons ziekenhuis hebben we echter niet de mogelijkheid mensen met een afhankelijkheid van illegale drugs te behandelen, noch mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten uit deze subdoelgroepen worden doorverwezen naar een gespecialiseerde setting.
Naast de behandelingen in ons ziekenhuis, bieden we ook ondersteuning in de thuisomgeving aan via de mobiele teams & de Huntingtonconventie.
High Intensive Care-afdeling (HIC): Crisisopname
Een psychiatrische problematiek gaat vaak gepaard met crisismomenten. Soms is het dan nodig maatregelen te nemen om de persoon en zijn of haar omgeving te beschermen.
De HIC-afdeling biedt plaats aan 22 mensen die zich in een dergelijke ernstige psychiatrische crisissituatie bevinden en waarvan eventuele somatische symptomen voldoende gestabiliseerd zijn.
De opname is intensief en kort van duur. Een opname kan vrijwillig of gedwongen zijn en bedraagt normaliter drie weken. Zo nodig kan deze termijn tot twee maal toe verlengd worden met telkens een maximale verlenging van drie weken.
Daarna evalueren we samen met de cliënt en zijn of haar netwerk (naasten, familie, huisdokter,…) de situatie en bekijken we welke nazorg er eventueel nodig is.
Meer informatie over de werking is terug te vinden in de afdelingsfolder.
Behandelafdeling Ithaca: Algemene psychiatrie
Volwassenen die vanuit een psychiatrisch ziektebeeld vastlopen in denken, emoties of gedrag kunnen in ons ziekenhuis in de afdeling Ithaca terecht.
Ithaca is een open behandelafdeling met een brede therapeutische expertise. De afdeling biedt plaats aan 23 cliënten die nood hebben aan een residentieel behandeltraject.
De werking is gericht op volwassenen met een psychische kwetsbaarheid die niet (langer) in een acute crisis verkeren. Vanuit een multidisciplinair team brengen we samen met de cliënt de zorgvraag en -nood in kaart met als doel systematisch naar herstel toe te werken.
We verkiezen om als team transdiagnostisch te werken. Daardoor kan het aanbod beter worden afgestemd op de specifieke noden van de cliënt en is er meer ruimte voor flexibiliteit en creativiteit in het alledaagse werk. We steunen op de inzichten uit de dialectische gedragstherapie (DGT) om de cliënt beter te leren omgaan met gedrag, gedachten en gevoelens. Deze invalshoek wordt aangevuld met principes uit de acceptance & commitment therapy (ACT), evenals contextueel/systemisch werk.
Personen met een mentale beperking of in een acute fase van crisis worden doorverwezen naar de daartoe gespecialiseerde afdelingen binnen onze voorziening of bij externe partners.
Meer informatie over de werking is terug te vinden in de afdelingsfolder of bekijk onderstaand filmpje dat gemaakt werd door cliënten en medewerkers: De Weg Naar Ithaca – YouTube
Behandelafdeling Limani: Alcohol- en medicatieafhankelijkheid
Binnen deze behandelafdeling Limani ligt de focus op opname en behandeling van volwassenen waarvan een afhankelijkheidsproblematiek van alcohol en/of medicatie op de voorgrond staat, al dan niet in comorbiditeit met een andere stoornis. Residentieel voorzien we plaats voor 23 cliënten binnen dit behandeltraject.
Ons therapeutisch programma krijgt vorm vanuit motiverende gespreksvoering in combinatie met invloeden vanuit cognitieve gedragstherapie en het duaal procesmodel. Op basis van deze principes voorzien we een therapeutisch schema met een doorlooptijd van 10 weken.
Personen met een afhankelijkheid van illegale drugs kunnen niet op onze afdeling terecht. Voor hen zijn er gespecialiseerde trajecten beschikbaar in andere ziekenhuizen.
Meer informatie over de werking is terug te vinden in de afdelingsfolder.
Intensieve Dienst (ID): Ernstige (persisterende) psychiatrische problematiek
De ID-afdeling is een residentiële, intensieve behandeleenheid. Hier wordt zowel een individueel als een groepstherapeutisch traject aangeboden, zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig. Er is plaats voor 22 cliënten, met daarnaast de mogelijkheid om 2 bedden in te zetten voor crisisopname.
De afdeling richt zich enerzijds tot volwassenen met een ernstige (persisterende) psychiatrische problematiek. Hierbij gaat het vaak om cliënten met complexe zorgnoden die een meer intensieve begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Dit binnen alle dimensies van het menselijk bestaan, ook sociaal-contextueel en existentieel-spiritueel. Anderzijds stromen ook cliënten door vanuit de High Intensive Care-afdeling (HIC). Dit is het geval wanneer verder stabilisatie noodzakelijk is en/of wanneer de cliënt nog langer nood blijkt te hebben aan een gesloten afdelingsregime.
Meer informatie over de werking is terug te vinden in de afdelingsfolder.
SP Psychogeriatrie
Op de SP-dienst verblijven in totaal 24 cliënten, verdeeld over twee doelgroepen: SP psychogeriatrie en Huntington.
Op SP psychogeriatrie verblijven mensen boven de leeftijd van 65 jaar die symptomen hebben van cognitieve en psychiatrische aard. Cliënten met zowel beginnende als vergevorderde cognitieve problematieken met al dan niet comorbide psychiatrische kenmerken komen in aanmerking voor opname.
Meer informatie over de werking is terug te vinden in de afdelingsfolder SP Psychogeriatrie.
Huntington
De tweede doelgroep op onze SP-dienst zijn cliënten (zowel volwassenen als ouderen) met de ziekte van Huntington. De afdeling heeft heel wat expertise uitgebouwd rond de ziekte, als partner binnen de Huntington Conventie. Hiervoor werken we ook samen met woonzorgcentra in de regio:
– WZC Mariatroon in Dendermonde
– WZC Avondvrede in Gent
– WZC Heilig Hart in Kortrijk
Heb je thuisondersteuning nodig voor een persoon met de ziekte van Huntington? Ook daarvoor kan je bij ons terecht.
Meer informatie over de werking is terug te vinden in de folder Huntingon.
Dagtherapie
Het aanbod van ons dagziekenhuis richt zich naar volwassenen met een psychiatrische problematiek, voor wie een opname niet (meer) nodig is.
De dagtherapeutische werking geeft dagelijks ruimte aan een gediversifieerde groep cliënten met
– een (gestabiliseerde) angst- of stemmingsstoornis
– een (gestabiliseerde) alcohol- en medicatieafhankelijkheid
– een psychotische kwetsbaarheid
De dagtherapie kan gestart worden na een opname, ter ondersteuning van een volledige terugkeer naar huis, of opstarten vanuit de thuissituatie zonder voorafgaande opname. Deelname is mogelijk op voorwaarde dat de persoon een zeker evenwicht gevonden heeft en niet in crisis verkeert.
Vanuit verschillende therapeutische invalshoeken leren we de cliënten inzicht te krijgen in de eigen denk- en gedragspatronen. We versterken ook de vaardigheden om positieve verandering teweeg te brengen. Naast een ruim aanbod aan therapeutische activiteiten creëren we ook voldoende ruimte voor individuele gesprekken.
Meer informatie over de werking is terug te vinden in de afdelingsfolder.
Thuisondersteuning door de mobiele teams
De mobiele teams maken deel uit van het Netwerk Geestelijke Gezondheid ADS. Vanuit PC Ariadne wordt de zuidelijke regio van het netwerk bediend: Lede, Erpe-Mere, Haaltert, Ninove, Denderleeuw en Geraardsbergen.
Mobiel team acute zorg
Het mobiel team acute zorg (MTAZ) richt zich naar volwassenen (18-65j) met acute psychiatrische symptomen. Zij komen snel aan huis (binnen de 48u) om te helpen de crisis onder controle te krijgen en een opname te voorkomen.
Aanmeldingen moeten door een arts of onder supervisie van een arts gebeuren. Op de website van het netwerk vind je alle praktische informatie terug: Aanmelding MTAZ.
Mobiel team langdurige zorg
Het mobiel team langdurige zorg (MTLZ) richt zich naar mensen (16-65j) met een ernstige psychiatrische aandoening, waarbij er een impact is op verschillende levensdomeinen. Het doel van het mobiele team is deze mensen uit opname te houden en hun levenskwaliteit te verbeteren.
In tegenstelling tot het MTAZ, kan iedereen iemand aanmelden voor het MTLZ (cliënt zelf, familie, etc.) Op de website van het netwerk vind je alle informatie terug: Aanmelding MTLZ.
Aanklampende zorg
Deze samenwerking richt zich tot zorgwekkende zorgmijders (18+). Dit gaat over mensen met een psychiatrische problematiek in combinatie met een complexe sociale situatie (dakloosheid, verstoorde relaties, financiële problemen).
Iedereen kan iemand (anoniem) signaleren bij het netwerk ADS. Alle informatie vind je hier: Aanklampende zorg.
Een aanmelding voor het psychiatrisch ziekenhuis (behalve Huntington-traject) gebeurt altijd via de opnamecoördinator:
Een aanmelding voor het Huntington-traject loopt via het Huntington-team:
Je mag ons alles vragen. Hieronder lijsten we alvast de meest gestelde vragen met antwoord op.
Voor alle hulpvragen (psychose, afhankelijkheid, depressie,…) kan je rechtstreeks bij onze opnamecoördinator terecht op bovenvermeld telefoonnummer of e-mailadres. We bekijken daarna intern je hulpvraag en beslissen samen met jou welke afdeling het meest beantwoordt aan jouw noden.
Heb je een hulpvraag voor rond de ziekte van Huntington? Dan verloopt je aanvraag niet via de opnamecoördinator, maar kan je rechtstreeks met ons Huntington-team contact opnemen op bovenstaand mailadres.
Ben je niet zeker of je in ons ziekenhuis terechtkan met je hulpvraag? Neem toch gerust contact op met onze opnamecoördinator (contactgegevens hierboven). Samen luisteren we naar jouw noden en zoeken naar een gepast antwoord, hetzij op een afdeling van ons ziekenhuis is, hetzij bij een andere zorgorganisatie in onze regio.
Nee. Je kan ook op eigen initiatief met je hulpvraag bij ons terecht. Neem gerust contact op met de opnamecoördinator (contactgegevens vind je in het blokje “Aanmelden” hierboven). Samen luisteren we naar jouw noden en zoeken naar een gepast antwoord, hetzij op een afdeling van ons ziekenhuis is, hetzij bij een andere zorgorganisatie in onze regio.
© Copyright 2024. All Rights Reserved – Website by abovesecond.be